Färgsättning fasad

Som ni kanske såg i ett tidigare inlägg så är planen att måla fasad. Målsättningen är att det ska vara färdigmålat innan midsommar. Andreas började så smått igår och står nu ikväll med penseln i högsta hugg. Detta kommer bli försommarens följetong!
Jag gjorde en massa research kring gamla traditioner av färgsättning innan vi till slut valde hur vårt hus skulle komma att se ut. Eftersom ytterdörren beställdes redan i februari var valet tvunget att vara klart redan då. Livsavgörande! Jättekul och samtidigt laddat med en massa funderingar och spanande, ”blir det bra tro? Eller har jag valt fel?” Så där har jag hållit på sedan dess och snart kommer jag att ha facit i hand.
Jag letade fram en utredning som gjorts på branschorganisationen Målaremästarnas initiativ. Jag pratade också med Bohusläns Museum. Det var ett gediget arbete får man säga, och jag är glad att jag gjorde det.  För visst kan man måla sitt hus i den färg som faller en in, men det är roligt att föra en gammal tradition vidare också.  

Vi har valt att ha fönsterbågarna gröna i färgen S4030-G30Y. Det motsvarar ett recept på gammal ”linoljefärg i kulören 55% kromoxidgrön”. Allt annat blir brutet vitt i färgen S1002-Y som motsvarar ”vit linoljefärg något bruten med grön umbra”. Det kommer se ut ungefär såhär:

Jag tycker att det är synd att alla hus idag målas enbart i vitt. Vackra skärgårdshus med snickarglädje har så mycket att vinna på att kombinera färger. Och så finns det ju så fantastiskt mycket fina kombinationer!

Här är en annan kombination som branschorganisationen Målaremästarna kommit fram till är av gammal bohuslänsk tradition:

När jag gjorde all research hittade jag så mycket vackert och jag måste säga att de gamla färgvalen gjorda på slutet mot 1800-talet fortfarande är de mest vackra. 
Ibland när jag tvekar på valet vi har gjort funderar jag på om man skulle addera en färg till. Det jag har valt är en gammal målningstradition – men det finns många fina kombinationer som även har en färg till. Till slut har jag kommit fram till att vi nu målar den valda vita och gröna färgen först. Sedan finns det ingenting som inte säger att vi målar även foder i en annan brytning på kromoxidgrönt.

Här är en bild som förklarar vad jag menar:

(Ska se vad jag kan göra åt roteringen på bilden)

Posted by Picasa

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *