Elsa På Hälsö på SPA…

Jag fyller ju år idag! Och som födelsedagspresent fick jag en get-away. Mina damer och herrar; jag har tillbringat dagen på SPA på Smögens Havsbad. Det ni. Di släppte in mä, stalljänta frå Barnarp i Småland, dä vante dåligt.

Jag är ju inte så hemma på det här med spa, behandlingar och så. Det tillhör inte vanligheterna att jag skrider omkring naken, påförd endast morgonrock och tramsiga tofflor tillsammans med andra människor, längs stillsamma poolområden och vilstolar där folk sitter och läser tidningar och försöker se svåra ut. Men di säjer ju att dä ä skönt, så en få la prova, tänkte jag. Och så få en ju va ifre hele dan också.

Sagt och gjort; i arla morgonstunden styrde jag den lilla racerbilen mot fastlandet. Grymt trött eftersom Lilleman vaknade 04.30 och bestämde att det var morgon, tog en stund att övertala honom att det var mitt i natten. Hade laddat upp med en hel trave gamla cd-skivor jag hittade när vi rensade på vinden. Revival! Startade lite soft med Kristoffer Åström & Hidden Truck, albumet ”All Lovers Hell”. Ruggigt bra skiva. Börjar bli gammal nu, precis som jag, släpptes 2001.

Höll på att somna vid oljevägsmotet så jag fick kasta in Starsailors ”Silence Is Easy”. På HÖG volym. Får ju passa på att spela så högt man pallar med när man inte har små barnöron med i bilen. Längtar till såna stunder nuförtiden har jag märkt, att få spela skiten ur låtarna liksom, sjunga med så högt att man inte ens hör tonerna. Till Hälsöborna; om jag stör er med musik någon gång så är det för att jag behöver det. Stå ut.

Samtalade lite med mig själv i höjd med Stora Höga och funderade på det nya året. Känns fint. Kommer bli spännande. Jag kommer få fler rynkor, helt säkert. Men vad ska man göra. Har mycket att se fram emot, har en del djupt personliga förändringar på gång som känns bra. Det är skönt när man definierat vad man behöver för att må bra.

Körde om en sömning traktor strax efter jag svängt in på länsväg 162 mot Smögen mitt i ett gupp med rejäl fart från nedförsbacken, tror vi flög en bit faktiskt, kul! Det är skönt att köra bil på öde tider på vägar man känner lika väl som sin innerficka.

Rattade in på havsbadet ca 09.30, fick platsen närmast entrén – ha! Slog mig ner till en god frukost. Läste tidningen. I   l u g n   o c h    r o. Hämtade mer kaffe. Läste vidare. Stora uppslaget idag var en topplista i GP på de människor som har mest makt i Göteborg, det var intressant. Göran Johansson var inte med längre. Lite skönt va? Vi kan väl lämna det nu? Hittade två personer på övre halvan av rankingen som jag snart ska på ett möte med – kul. Då gäller det att kamma till sig.

Sedan gick jag ner till spa´t. Drog på baddräkten och simmade ett par varv i poolen. Var rätt haj på det en gång i tiden, slog alla i hela klassen på 800 meter. Killarna pratade inte med mig på två veckor. Men det var nog ett tag sedan…? Kände att det här med simning borde jag träna lite på. Det var ungefär som att gå på trottoar och tugga tuggummi samtidigt (mamma vet vad jag menar). Att simma, kolla på vad de andra gör, kolla på utsikten, inte slå i stålrören i kanten på (den alldeles för lilla poolen) och försöka se lite världsvan ut, blev för mycket. Fick kallsup, började hosta. Simmade ner under vattnet för att inte de andra skulle se/höra. Blev sjukt högt tryck där under! Hosta under vatten liksom – vad tänkte jag?!

Gled runt något varv till för att upprätthålla looken och försökte sedan glida upp på ett elegant sätt. Kom för nära trappan och slog i knät. Gick med myrsteg till bubbelpoolen för att ändå se cool ut.

Efter en stund där, faktiskt avslappnande får jag säga, var det dags för min behandling. ”Lyx för damer” 80 minuter, jo jo. Det var fantastiskt skönt! Saltscrub som peeling, helkroppsmassage med olika oljor och sedan väl inpackad i tjocka frottéhanddukar och duntäcke en ansiktsbehandling. Ahh… På 80 minuter hinner man igenom hela kroppen och man hinner faktiskt bli riktigt mjuk och snäll. Lite samma känsla efter det som när Rio frågar om min hjälp och lägger huvudet på sned och säger ”snääälla mamma?”

Väldigt härliga produkter de använde! Kom från Dermanord/Maria Åkerberg. Organiskt och utvecklat och producerat i Frillesås. Kanhända att jag skriver mer om det en annan dag.

Well, efter denna kur tog jag mig långsamt upp till lunchen. Jag förstår varför folk blir så sävliga på spa, det tillhör liksom grejen. Om man får en sådan där genomkörare så blir man liksom lugn och skön, börjar hajja det nu. Det här tänker jag göra om! Helst snart.

Träffade efter lunch en härligt pigg norsk dam i sina bästa år som skulle bättra på färgen på mina ögonfransar och bryn. Det var en härlig kvinna! Hon skojade och stod i så att jag hade svårt att hålla ögonen stilla.

När man är på spa och dessutom har födelsedag, eller bursdag! som norskan förtjust utropade, ska man passa på att tala om det. Jag fick nämligen två presenter av mina terapeuter för dagen; en skön olja och en fransböjare. TACK!

På hemvägen blev det Kents ”Isola” hela färden. Längesedan jag hörde den. Kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. När jag kom hem var alla ljus tända, det var dukat och fint och middagen stod och väntade. Rio rusade fram och ropade Grattis! Kramade mig och ropade ”grattis mamma!” en gång till. Åh, så underbart. Ett nytt ord idag igen. Sedan hjälpte han mig att öppna presenterna medan Andreas korkade upp ett glas vin och lade sista handen vid middagen.

Såhär ska en födelsedag njutas! Detta gör jag om! (gills namnsdagar? och andra-namns-namnsdagar?)

Allt som allt har det varit en riktigt bra dag. Nu har jag gjort entré i spa-världen och fattar lite mer hur det funkar. Lärdomar från dagen:

  • Om du ska göra en sån där skön kroppsbehandling är du kanske inte riktigt sugen på att sjunka ner i bubbelpoolen med kreti och pleti efteråt. Vill ju inte förstöra den nya sköna huden. Med andra ord: sporta, basta och bada INNAN behandling. 
  • Om du gör en fransfärgning; se till att hålla ögonen i styr. När färgen rinner in i ögat, hornhinnan håller på att fräta sönder och du håller på att få panik – kom ihåg att det var du själv som beställde detta. När terapeuten frågar om det går bra och du ivrigt nickar ja bara för att du inte vågar säga till – då får du skylla dig själv. Det finns koksalt lösning som lindrar. Jag lärde mig det. Efteråt. 
  • Man får bara bada i bubbelpoolen när den gröna lampan lyser. Ej när reningsprogrammet pågår. 
  • Om man är obekväm med att alla kollar på apan i buren, dvs den enda som simmar i poolen får man ta det. Vill man ha hela stället för sig själv får man pröjsa därefter. Men jag är ju inte Michael Jackson heller. 
  • Om du glider runt i de för stora tramsiga tofflorna, sätt inte de dyblöta fötterna direkt från poolen i dom.  Det blir liksom som att hasa runt i wettextrasor då. 
  • Drick inte för mycket kaffe om du snart ska göra en behandling som kräver att du ligger med ansiktet nedåt… Kan börja bubbla i halsen då. 
  • Om du fått fötterna insmörjda med olja, ta det passivt i duschen! Det blir rätt halt…

Liknande inlägg

2 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *