Nostalgitripp

Ja, är hon alltså, SpruttiBangBang! Lånebil som väcker gamla minnen till liv.Men lugn, jag ska inte åka hela vägen till Stockholm med denna. (Att åka bil till Sthlm är enligt mig helt värdelöst.) Nä, tåg får det ju bli. Då har man händerna fria och kan jobba, läsa eller koppla av. Bilen tar jag bara in till stan så att det blir lite lättare att ta sig hem imorgon kväll.


Att köra Volvo 240 GLT (det ni! GLT!) är fantastiskt nostalgiskt för mig! Jag tycker det är skitkul! Jag lärde mig köra bil med precis en sån här vit 240. Den hette LXB och hade extra bromsljus, 4 växlar och choke. Gick som tåget. Startade snällt i 30 minus när de nya bilarna på gatan strejkade. När man hade tryckt in choken gick den av sig självt. En bil med autopilot. På den tiden hade jag hästar och detta var den perfekta köra-häst-bilen. Stark som en traktor, lättmekad och inga konstigheter. En gång var jag faktiskt nere och vände i ett dike med LXB:n. Men jag rattade snabbt upp den, gasade på och den bara tuggade sig upp som om ingenting hade hänt. Jag berättade aldrig det för mamma, det var ju hennes bil. Men nu lär hon ju veta det (ups).

När man kör den här bilen gör man det liksom med hela kroppen. Det är ingen choke på så man får ha bra känn i foten och gasa lagom även i stillastående. Det kan ju vara lite svårt sådär första milen innan den blivit varm för man får ju inte släppa på gasen fastän man står still liksom. Jenny beklagade sig lite över detta med att både hålla nere kopplingen, gasa och bromsa är lite knivigt (ni som kört gamla bilar vet vad vi menar). Kom på att om frikopplar mycket, typ vid rödljusen, frikopplar bromsar med handbromsen och håller igång med andra foten på gasen, så går det ganska bra! Då är alltså vänster hand upptagen med ratten, höger med parkeringsbroms samt växelspak, och båda fötterna med koppling + gaspedal.

Då är det inte läge att ta ett samtal eller kasta iväg ett sms.

Man växlar upp till fyran när
mätarn passerar 45 och lägger i femman när man flyger fram i 60. Den gillar bäst långa raksträckor i en gemytlig hastighet runt 65. Men då spinner den fint också.

Hoppas den är på fint humör imorgon kväll framåt 21.30 tiden…

– från min iPhone

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *