Till Julia: trappan

En läsare har hört av sig och undrat över vårt trapp-projekt. När vi renoverade hallen blev det ofrånkomligt att inte göra något åt den hemska mattan i trappan. Men Julia, hate to say it men det var ett riktigt skitgöra. Jag ser sällan Andreas uppgiven trots att vi genomför rätt omfattande renoveringar… men här var han beredd att ge upp. 

Mattan var tjock, tjock, tjock… och hård. Och hårig! Här ser ni undersidan på den. ”Luddet” hade en förmåga att stanna kvar på stegen och det var kletigt och svårt att få bort.

Andy gick loss med fasadskrapa. Med den fick han bort det mesta. Sedan tog vi slipmaskin till resten. 

Men det var omöjligt att få bort allt. När trappen ser ut såhär (ovan) är det as good as it gets. Eftersom vi inte skulle ha den trären gjorde det inget att det fanns klisterrester kvar. 

Detta är iallafall inte klabbigt. Med färg över kommer det inte synas. 

Ambitiös som han är min man så har han spacklat hela trappan också…

…och därmed också slipat den… igen. Och fogat. 

Och till slut målat den med golvfärg. Jag valde en färgkod som jag tyvärr inte kommer ihåg just nu… Verkar inte ha det uppskrivet heller dessvärre. Brukar annars vara bra på att dokumentera sånt där.
Sammanfattning: Det var ett slitsamt och tålamodsprövande jobb. Men det var faktiskt värt det. Jag tycker att vi har en jättevacker trappa idag! Det är skönt att gå på nötta trappsteg i trä, och färgen blev jag väldigt nöjd med. 
Tips om ni ska göra detta: Var beredda redan innan på att det inte blir fixat över en dag. Köp hem massor av slippapper till maskinen, för klistret gör att pappren blir dåliga efter bara en liten stund. Låna gärna en maskin med bra motor om ni har en som är lite klen. Satsa på ordentliga hörselkåpor till det. Men tänk på att om ni som vi har en nött trappa med märken efter många många fötter, kanske man inte vill slipa bort det helt. Isåfall får man se till att göra ett ordentligt jobb med skrapan eller varmluftspistol. Men ni kommer att vara glada för det sedan!
När trappan är färdig: ha invigning och unna er något gott! Lycka till! 
Posted by Picasa

Liknande inlägg

1 comment

 1. Hej
  Er trapp blev riktigt vacker, bara att gratulera
  till en man med stort tålamod 🙂
  Jag står i valet och kvalet om jag skall måla vår gamla trappa, den är idag trären. Tycker målad är absolut vackrast men jag är lite rädd för att det blir halt, hur upplever ni det? Valde ni matt eller halvblank färg?

  Hälsningar Anne
  med barndomen på Hälsö

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *